Lokalföreningars kampanjaktiviteter

Kampanjen Ett Liv Värt att Leva  - Aktiviteter i lokalföreningar        

(Sammanställning av aktiviteter t o m 240630 - förmedlade till IFS-Göteborg)

Göteborg IFS (Johanna Sandström, Lennart Lundin, Lars Alfredsson) är initiativtagare till kampanjen. Göteborg IFS har formulerat mallar till brev avsedda till chefer inom psykiatri och socialtjänst, med lokalförening, anhörig eller själverfaren som avsändare. Gbg IFS har också formulerat en kortfattad insändare om kampanjen avsedd för lokalpress. Detta material finns att finna på Schizofreniförbundets kampanjsida, tillsammans med länk till Socialstyrelsens utvärdering.

IFS Göteborg har skickat över femtio brev till chefer inom socialtjänst och psykiatri VGR. Åtminstone fjorton av dessa har blivit besvarade. Se svar från Psykiatri Västra Götalandsregionen och svar från Funktionsstödschef, Mölndals stad, VG-regionen.

Insändare har skickats till ett flertal olika lokala tidningar och åtminstone fyra insändare har publicerats. Se insändare i Skaraborgs Läns Tidning och ttela (Trollhättan).

 

IFSAP Halmstad (Henrika Jormfeldt) IFSAP försöker skapa ett samarbete med vuxenenheten på Socialförvaltningen i Halmstad kommun, med anledning av brister i boenden med särskild service för målgruppen i kommunen, och inbjöds i juli 2023 till möte kring dessa frågor.

I hopp om ett samarbete avvaktade man brevskrivande under en period, men då socialförvaltningen inte återkommit har IFSAP skrivit ”kampanjbrev” till ansvariga chefer för både Socialtjänst och Socialnämnd i Halmstad och Psykiatri i Hallandsregionen. Två brev har besvarats. Se svar från Socialförvaltningen Halmstad kommun och från Psykiatri Halland.

IFSAP Halmstad har dessutom skrivit ett inlägg i Hallandsposten, ”Hur kan psykiatrin bli bättre i Halland”, inom ramen för kampanjen (publicerat 24 jan-24), läs inlägget här.

 

IFS Region Skåne Distriktet och IFP Lundabygden/Österlen (Eva Sellberg Bäckström och Per Torell) har identifierat minst sjutton personer i Skånekommuner, som är lämpliga mottagare av information/påtryckning vad gäller kampanjens syfte, därav har tio chefer blivit kontaktade brevledes (bl a socialchefer och enhetschef för psykiatri). Hittills har bara en mottagare svarat på föreningens skrivelse. Se svar från Områdeschef Stab Hälsa o Omsorg i Osby.

 

IFS-CS i Stockholm (Lars-Erik Palm och Ulla Elfving Ekström) bildade i juni 2023 en "fokusgrupp" som har läst Socialstyrelsens utvärdering med särskilt fokus på tre områden: läkemedel, somatik och samordning i vården och ser kampanjen som en arena att ta upp frågor kring dessa tre fokusområden.

IFS-CS skickade i november 2023, brev till tre chefer inom psykosvården i Stockholm, två inom Norra Sthlms psykiatri och en i Psykiatri Södra Sthlm. Man har fått svar från båda. Svaret från Södra Sthlm Psykiatri ledde fram till ett möte med ledningen för psykosvård Södermalm, med anknytning till det ”kampanjbrev” med frågor som skickats. Se svar från Psykiatri Stockholm, Norra och Södra.

 

FPS Örebro (Henry Andersson) har tillsammans med NSPH (där FPS ingår) förberett frågor angående Socialstyrelsens utvärdering, till ansvariga för Örebroregionens psykiatri inför ett brukarrådsmöte. Frågorna skickades i god tid till regionens psykiatriansvariga och behandlades på ett brukarrådsmöte i november 2023. En månad senare fick FPS Örebro tillgång till svaren i en rapport från Örebroregionen (diarienummer: 23RS11300). Se rapporten här.

 

IFS Uppsala (Linda Sundell och Kurt Nyberg) identifierat ett flertal verksamhetschefer och sjukhusdirektörer inom regionen som lämpliga mottagare, och har skickat brev till ett 20-tal instanser, både politiker och socialchefer inom kommunen, angående Socialstyrelsens utvärdering. Ännu så länge har inget brev besvarats.

IFS Uppsala har bildat en arbetsgrupp som sammanträtt regelbundet sedan kampanjstarten

IFS Uppsala har lyft kampanjens budskap och frågor i Brukarråd både inom Psykos och Rättspsykiatrisk vård och på Verksamhetsområde psykiatri vid Akademiska Universitetssjukhuset i Uppsala

IFS Uppsala har också informerat om kampanjen i medlemsblad och på medlemsmöten för att ge medlemmar chansen att lära sig att använda sig av Vård- och insatsprogammet och Vårdförloppen för schizofreni, för att lättare kunna göra sina röster hörda i vårdmöten.

IFS-Uppsala har dessutom inspirerat till digitala möten för lokalföreningar och vi har nu haft tre sådana träffar (240214, 240327 och 240527).

 

IFS Vallentuna (Birgitta Nedin) har, tillsammans med en anhörigkonsulent, träffat en lokalpolitiker och chefer inom öppenvården, angående Socialstyrelsens utvärdering. Man planerar att nya träffar till hösten 2024 för att fortsätta sin samverkan. IFS Vallentuna är en mycket liten förening med små resurser, men man försöker skapa en bra samverkan med nätverket och fortsätta lyfta frågor runt psykosvården i Vallentuna Kommun.

 

IFSAP Nyköpingsregionen (Eila Ulf) har representanter vid möten inom ”Uppdrag Psykisk hälsa”, där både regionen och kommunerna deltar och där man har informerat om kampanjen.

IFSAP Nyköpingsregionen har kontakt med Psykosenheterna både öppen och slutenvården och har också i möten med dessa informerat om kampanjen. Man har tagit kontakt med ett flertal verksamhetschefer och tagit upp brister som framkommit i Socialstyrelsens utvärdering. Man har också tillsammans med Fontänhuset i Nyköping bjudit in politiker för att påverka beslut om besparingar som berör psykosvården i Sörmland.

IFSAP Nyköpingsregionen har även medverkat i reportage i Södermanlands Nyheter med anledning av besparingar inom vården. IFSAP samarbetar med Anhörigkonsulenterna i Sörmland och medverkar i deras anhöriggrupper och har i dessa informerat om kampanjen.

IFSAP Nyköpingsregionen har skickat en skrivelse till Regionstyrelsen i Sörmland där vi tagit upp våra synpunkter och oron för konsekvenser som det medför om förslagen till besparingar genomförs inom psykiatrin. Det är även undertecknat av Katrineholms ordf, i IFSAP (KFV) En SWOT analys har genomförts och den utredning som genomförts visar tydligt vilka risker och konsekvenser som följer. Det blir ingen besparing och ser vi på Sammanfattning och slutsatser med beaktande av utvecklingen med förändringar som pågår med Personcentrerad och Nära vård så blir den psykiatriska slutenvården kvar både i Eskilstuna och Nyköping. Ett förhandsbesked från Ordf. i Regionfullmäktige är att beslutet kommer att tas på sammanträde i juni. Vi har även påverkat politiker i Nyköpings kommun och beslut har tagits i Vård och Omsorgsnämnden (VON), Socialnämnden (SN) och Kompetens och Arbetsmarknadsnämnden (KAN) om utbildningar som riktar sig till chefer och medarbetare inom kommunens Socialpsykiatri. Det råder stor brist på kompetens i olika verksamheter.

Se IFSAP Nyköpings skrivelse till Regionsstyrelsen i Sörmland; Vart är Vården på väg inom Psykiatrin i Sörmland?