Kampanj: Nytt upprop för att öppna den nationella hjälplinjen igen

Hej!

Som vi nämnde under NSPH:s styrelsemöte startar vi idag ett nytt upprop för att öppna den nationella hjälplinjen igen. Kampanjen inleds med en debattartikel i Aftonbladet som publiceras i deras papperstidning och på webben idag.

Vi behöver nu er hjälp att sprida uppropet så vi får in många underskrifter. Det vore väldigt bra om ni kan sprida detta i era organisationer – bland era medlemmar, i era nätverk och digitala kanaler. Vi har ett inbokat möte med socialministern i slutet av februari och vill då ha samlat in många namnunderskrifter som vi kan lämna över.

Nedan hittar ni texter, länkar och bilder som ni kan använda för att sprida detta i olika kanaler.

Ju fler vi lyckas nå ut till ju större chans har vi att faktiskt se till att den nationella hjälplinjen får finansiering framöver!

Länk till namninsamling: https://www.mittskifte.org/petitions/oppna-den-nationella-hjalplinjen-igen-och-radda-liv

Mer om kampanjen på nsph:s webbplats: https://nsph.se/aktuellt-och-press/upprop-oppna-nationella-hjalplinjen-igen/

Länk debattartikel https://www.aftonbladet.se/debatt/a/ve3EBj/oppna-hjalplinjen-och-radda-liv-ministern

Bilder att använda i sociala medier – laddas ner via https://nsph.se/aktuellt-och-press/upprop-oppna-nationella-hjalplinjen-igen/

Pressmeddelande https://nsph.se/2023/01/23/oppna-nationella-hjalplinjen-igen/

Förslag på text att använda i sociala medier 

RÄDDA LIV – ÖPPNA DEN NATIONELLA HJÄLPLINJEN IGEN!
Varje år tar 1500 människor självmord och minst 15 000 försöker. Trots situationen saknas idag ett fungerande akut samtalsstöd till människor i kris och deras anhöriga. Denna funktion hade den Nationella hjälplinjen som trots stora protester lades ner 2020.

Folkhälsomyndigheten har både utrett behovet av en ny nationell hjälplinje, tagit fram ett förslag på hur den skulle kunna utformas och presenterat detta för regeringen våren 2022. Nu har det gått ett år och fortfarande har ingenting hänt.

Vi kan inte arbeta nog snabbt när det handlar om att rädda liv. Det är hög tid att regeringen och socialminister Jakob Forssmed agerar. Vi kräver därför att den nationella hjälplinjen öppnar igen!

Skriv under vårt upprop för att öppna den nationella Hjälplinjen igen! Länk till uppropet: https://www.mittskifte.org/petitions/oppna-den-nationella-hjalplinjen-igen-och-radda-liv

Dela gärna inlägget i dina kanaler, sprid till alla du känner och hjälp oss nå så många som möjligt!

Initiativtagare till detta upprop är Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa – NSPH, Suicide Zero och Funktionsrätt Sverige.

Vänliga hälsningar!
Conny Allaskog
Ordförande
NSPH
Inlagd i kategori: